Potuj po EU brezplačno

DiscoverEU je pobuda Evropske unije, ki se je pričela l. 2018,  z l. 2022 pa se je pridružila programu Erasmus+ in daje mladim priložnost za potovanje po Evropi. Namenjena je 18-letnikom/18-letnicam (rojenim med vključno 1. 7. 2003 do vključno 30. 6. 2004), ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati evropsko raznolikost, spoznati kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z ljudmi cele celine. Poleg tega jim pobuda omogoča, da med potovanjem, predvsem z vlaki, pridobijo pomembne življenjske izkušnje, kot so neodvisnost, samozavest in odprtost do drugih kultur.

Mladi se lahko v dveh krogih vsako leto (spomladi in jeseni) na pobudo prijavijo sami ali v skupini do 5 oseb. Prijavijo se tako, da na Evropskem mladinskem portalu odgovorijo na 6 vprašanj na temo mladih in Evropske unije. Eno izmed vprašanj je zastavljeno na način, da odgovora nanj ni mogoče najti v nobenem iskalniku. Brezplačne vozovnice za 30–dnevno potovanje prejmejo tisti, ki bodo najpravilneje odgovorili na vsa vprašanja.

V letu mladih bo podeljeno rekordno število brezplačnih vozovnic, kar 70.000.

Naslednji krog prijav bo odprt od 7. aprila 2022 od 12. ure, do 21. aprila 2022 do 12. ure.

Za 35.000 vozovnic se lahko potegujejo vsi, ki:

  • so rojeni med vključno 1. 7. 2003 do vključno 30. 6. 2004,
  • imajo veljaven osebni dokument in
  • imajo v času odločitve o izbiri zakonito prebivališče v: 1. eni od držav članic Evropske unije, vključno s čezmorskimi državami in ozemlji EU; 2. eni od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+: Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija.

Izbrani popotniki bodo lahko potovali najmanj en dan in največ 30 dni med 1. 7. 2022 in 30. 6. 2023. Poleg lastne države bodo morali obiskati še vsaj eno tujo državo.

Mladi, ki jim je potovanje oteženo zaradi zdravstvenih težav in omejitev (npr. invalidnost), prejmejo pomoč in podporo, ki jim bo pomagala pri sodelovanju v programu. Svoje potrebe in označijo in opredelijo v prijavnem obrazcu.

NOVO! Od prvega prijavnega kroga leta 2022 dalje, bodo izbrani udeleženci prejeli DiscoverEU aplikacijo z elektronsko vozovnico in elektronsko kartico ugodnosti s popusti za obisk kulturnih ustanov (muzeji, galerije, itd.), učne in športne aktivnosti, lokalni prevoz, nastanitev, prehrano itd.
Poleg tega bodo nacionalne agencije za izvajanje programov Erasmus+: Mladina v posameznih državah za udeležence pripravila srečanja pred odhodom, v času potovanja se bodo popotniki po različnih krajih lahko udeležili mednarodnih “meet-up” dogodkov.

NE SPREGLEJ! Prijatelji ali družinski člani prejemnikov vozovnice DiscoverEU, ki v sodelovanju DiscoverEU niso imeli tolikšne sreče, lahko pri nakupu vozovnice uveljavijo 10 % popust. Popust lahko udeleženec/-ka uveljavi za 2 vozovnici. Prošnjo za popust je potrebno poslati na discovereu@interrail.eu.

Več informacij o pobudi in navodila za sodelovanje so na voljo na Evropskem mladinskem portalu in v uradni FB skupini #DiscoverEU Official | Facebook.

Veščine

Objavljeno

8. aprila, 2022

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja