Na zdravstveni šoli smo obeležili 10. obletnico programa SVIT

V sredo, 20. 3. 2019, smo pri predmetu Zdravstvena nega pri najpogostejših bolezenskih stanjih v 4. AZ in 4. BZ na šolo povabili g. Čermelja in doc. dr. Vudraga, predstojnika goriške enote NIJZ. G. Vojko Čermelj je od decembra 2018 ambasador državnega programa za odkrivanje raka na debelem črevesju (SVIT). Gospod je dijakom pripovedoval, kako se je sam srečal z rakom, kako je potekalo njegovo odkrivanje in zdravljenje. Doc. dr. Vudrag pa je dijakom predstavil razširjenost raka na Goriškem in v Sloveniji in državne programe Dora, Zora in Svit, vsi so namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka.

Dijaki so z zanimanjem poslušali. Posebej jih je zanimalo, kako prepričati osebo, da se odloči za sodelovanje v takem programu. Čeprav je sodelovanje v programu neboleče in ne vzame veliko časa, še vedno nismo dosegli 75 % vključenosti ljudi, ki vabilo prejmejo na dom.

Zahvaljujemo se g. Čermelju in doc. dr. Vudragu za lepo predstavitev. Sklenili smo, da bomo tudi mi poskušali vplivati na naše sorodnike in zna ter jih spodbudili, da se odzovejo vabilu v državne programe odkrivanja raka.

Barbara Sitar, Marjeta Kragelj, prof.

Veščine

Objavljeno

21. marca, 2019

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja